De speltypen kunnen als volgt worden ingedeeld:

 

 Spinspeler

 De spinspeler geeft topspin of slice effect aan de bal en als gevolg van de “spinkracht” verschuiven de snaren, die daardoor inslijten en uiteindelijk breken. De grootste zorg voor een “spinspeler” is daarom de levensduur van de bespanning (een juiste keuze van frame, snaar en bespankracht verlengt de levensduur van de bespanning immers).

Frame:

Een frame met een hoge “snaardichtheid” is geschikter voor spinspel, daarin schuiven de snaren minder en slijten dus ook minder snel. Widebody-frames met hoog profiel zijn minder geschikt voor spinspel omdat de bal daarmee eerder het het frame geraakt wordt.

Bespanadvies:

Een stugge en slijtvaste snaar heeft een langere levensduur, hij zal minder schuiven en door zijn slijtvastheid minder snel breken. Een stugge snaar zal nog minder schuiven door deze wat harder te bespannen. De meeste spinspelers laten hun racket harder bespannen, ook omdat ze de bal hard raken en geen last willen hebben van het trampoline-effect.

 

 Vlak Spel (Geen spin)

Spelers die vlak (zonder spin) spelen kunnen onderverdeeld worden in “hardhitters” en comfortspelers:

 

Harthitters:

Harthitters oefenen veel kracht uit op de bal, controle op de balsnelheid en slagnauwkeurigheid is voor hun van belang.

 Frame:

Naarmate de bal harder geraakt wordt zal een frame meer verbuigen. Veel harthitters zullen de voorkeur geven aan een wat stijver frame, omdat   daarmee harder en nauwkeuriger geslagen kan worden. Een stijver frame geeft echter een korter balcontact, waardoor de speler minder tijd heeft om de bal te controleren. De keuze zal altijd een compromis zijn tussen beide voordelen.

Bespanadvies:

Een zachtere bespanning geeft meer balsnelheid als gevolg van het “trampoline-effect” Een harthitter maakt veel balsnelheid doordat hij de bal hard raakt, het trampoline–effect van de bespanning verlaagt zijn controle op de snelheid. Een harthitter geeft meestal de voorkeur aan een harde bespanning. Omdat harthitters nooit helemaal zonder spin spelen en bovendien veel kracht uitoefenen op de snaar, moet een duurzame snaar gekozen worden.

 comfortspelers:

Een groot deel van de club valt onder de “comfortspelers”. Een comfortspeler wenst een lage belasting van de arm als gevolg van de botsing tussen de bal en het racket en de bal moet met weinig kracht versneld kunnen worden.

Frame:

Een buigzaam frame geeft een langer balcontact en daardoor een lagere kracht op de arm als gevolg van de botsing met de bal en is daardoor geschikter voor comfortspelers. Een zachtere grip kan ook een bijdrage leveren aan het comfort van het frame.

Bespanadvies:

Een snaar met een “comfortabele rekkarakteristiek bespannen op een lagere spankracht geeft een langer bal-contact en meer balsnelheid. De slijtvastheid van de snaar speelt geen rol. Zoals steeds is de combinatie van de juiste snaar en de juiste spankracht van belang.

Armblessure:

Een speler met een armblessure is uiterst gevoelig voor de juiste keuze van frame, snaar en bespankracht. Een “comfortabele” botsing tussen bal en bespanning, een gemakkelijke balversnelling en een zeer goede trillingsdemper zijn van belang. Daarnaast is en juiste gripmaat en een stroeve grip van belang, zodat minimale knijpkracht voor een ontspannen arm kan zorgen.

Frame:

Een buigzaam frame zorgt voor een lang balcontact en dus voor een zachte botsing, bovendien geeft een buigzaam frame het trillen van de bespanning minder door aan de handgreep.

Bespanadvies:

Een lage spankracht in combinatie met een snaar met een comfortabele rakkarakteristiek geeft veel balsnelheid, waardoor weinig kracht nodig is om de bal te retourneren. Omdat een zachtere bespanning meer trilt dan een harde is het gebruik van een trillingsdemper aan te bevelen.

Over mij

Bechtold Sportief staat voor het organiseren van leuke activiteiten op tennisgebied, een bespanservice voor tennis- en squash rackets en verhuur van een ballenkanon voor particulieren en bedrijven. Mijn doelstelling is dat iedereen van jong tot oud met veel plezier bezig is op de tennis- en padelbaan.

Where we are
 

Contact gegevens

Bechtold Sportief, plezier beweeg en geniet.